Hematologija

HEMATOLOGIJA

Hematologija je grana interne medicine koja se bavi fiziologijom, patologijom, etiologijom, dijagnozom, liječenjem i prevencijom bolesti krvi. Hematolozi se fokusiraju na limfne organe i koštanu srž, dijagnosticiraju poremećaje u broju krvnih stanica ili trombocita. Hematolozi liječe organe povezane s krvi i krvotvornom funkcijom poput limfnih čvorova, slezene, timusa i limfoidnog tkiva.

Limfomi

Limfomi su skupina raka krvi koji se razvijaju iz limfocita (tip bijelih krvnih stanica). Naziv se najčešće odnosi samo na kancerogene oblike. Znaci i simptomi uključuju povećane limfne čvorove, vrućicu, znojenja (najčešće noćna), neželjeni gubitak težine, svrbež i konstantan osjećaj umora. Povećani limfni čvorovi su uglavnom bezbolni.

Leukemija

Leukemija je rak koji započinje u krvotvornim stanicama koštane srži. Kada se neka od tih stanica promijeni i postane leukemijska stanica, više ne sazrijeva ispravno i počne se umnožavati bez kontrole. Leukemijske stanice također ne umiru kada bi trebale. To im omogućuje nakupljanje u koštanoj srži i potiskivanje normalnih stanica. Najčešći oblik leukemije je kronična limfocitična leukemija (KLL).

Bolesti srpastih stanica

Ljudi s talasemijom, bolesti srpastih stanica i drugim vrstama anemija koji zahtijevaju kronične transfuzije krvi mogu nakupiti višak željeza u organizmu. Takvo stanje nazivamo preopterećenjem željezom. Kako ljudsko tijelo nema mehanizam za eliminaciju viška željeza, ono se odlaže u organe poput srca, jetre, gušterače i endokrinih žlijezda, uzrokujući njihovo oštećenje. Višak željeza također negativno utječe na rezultate liječenje tih bolesti.