Fizikalna medicina

FIZIKALNA MEDICINA

Ljudski pokret je rezultat složenog odnosa između nekoliko naših tjelesnih sustava. Stoga nije veliko iznenađenje da diljem svijeta čak dvije medicinske specijalnosti dijagnosticiraju i liječe bolesti koštano-mišićnog sustava. Fizijatri su specijalisti zaduženi za fizikalnu terapiju, dok su ortopedi kirurzi koji vrše operacije na našim kostima i zglobovima. Iako se često doživljavaju kao bolesti starije životne dobi ili profesionalnih sportaša, mogu se pojaviti u svakoj životnoj dobi. Štoviše, ortopedija je kroz povijest bila posvećena liječenju djece s deformacijama udova i kralježnice. Ako Vas pogađaju neke od niže opisanih tegoba, obratite se svom obiteljskom liječniku. Fizijatar ili ortoped bi u konačnici mogli biti zaduženi za postavljanje Vaše dijagnoze i odrediti terapiju.

Osteoporoza

Značajan zdravstveni problem koji zahvaća preko 200 milijuna pojedinaca diljem svijeta i uzrok je 9 milijuna novih lomova kostiju svake godine, osteoporoza ne zahvaća samo pojedinačne kosti i zglobove već cijeli kostur. Uzrok je smanjenje gustoće koštanih minerala, zbog čega kosti postaju krhke i lomljive. Osteoporoza je jako rijetko dijagnosticira prije pojave lomova kostiju. Iako se osteoporoza doživljava kao bolest žena, često pogađa i muškarce – u Italiji je omjer ženskih i muških slučajeva 3,5:1. Rizik od razvijanja osteoporoze i njezine učinke je moguće ublažiti promjenama prehrane i životnog stila.

Osteoartritis

Poznat i kao bolest propadanja zglobova, osteoartritis zahvaća više od polovice stanovništva starijeg od 65 godina, iako se može javiti i kod mlađih dobnih skupina. Kod oboljelih se mogu javiti simptomi boli, ukočenosti, ograničenih pokreta i gubitka gipkosti, najčešće u koljenu ili kuku. Osteoartritis se razvija kad hrskavica, koja oblaže krajeve obje kosti u našim zglobovima počne propadati. Hrskavica stvara glatku površinu po kojoj kosti mogu slobodno klizati tijekom pokreta zglobova. Oštećena hrskavica tako uzrokuje bol, oticanje zglobova i ostale gore navedene simptome.