Ostalo

Makpharm timovi redovito prate vijesti i pomake u brojnim medicinskim područjima i proučavaju novitete u raznim terapijskim područjima. Naša je ambicija i velika želja dodatno proširiti našu paletu proizvoda i naši zaposlenici rado prihvaćaju nove izazove, grade dobre odnose s novim klijentima te razvijaju strategije za plasiranje novih proizvoda. Već smo nadodali nove lijekove izvan naših većih terapijskih područja na popis naših proizvoda. Slobodno se vratite na ovu stranicu za vijesti o našim novim područjima. Nadamo se da ćemo brzo dodati nove sadržaje.

Pulmologija

Disanje je temeljni proces za održavanje ljudskog života, a pulmologija je grana medicine koja se bavi bolestima respiratornog (dišnog) sustava. Pulmologija je postala zasebna grana interne medicine tijekom pedesetih godina prošlog stoljeća, u velikoj mjeri zahvaljujući potrebi za liječenjem tuberkuloze. Međutim, u zadnjih pedesetak godina se razvila u specijalnost koja dijagnosticira i zbrinjava brojne rijetke i teške bolesti te omogućava bolju kvalitetu života za milijune ljudi.

Jedna od rijetkih bolesti koju pulmolozi sreću je plućna arterijska hipertenzija (PAH), bolesti visokog tlaka u plućnim arterijama, koja pogađa, ovisno o zemljopisnom području, 11 do 26 bolesnika na milijun odraslih osoba. PAH se definira kao srednji arterijski tlak u mirovanju od 25 mm Hg i više. Bolest često ima smrtni ishod, ali je unutar zadnjeg desetljeća postignut velik napredak u usporavanju progresije bolesti.

Imunologija

Imunološki sustav može učinkovito braniti naš organizam od različitih prijetnji, poput bakterija i virusa, tumora i stranih čestica. Međutim, sam imunološki sustav može uzrokovati brojne bolesti, kao rezultat bilo slabe bilo prekomjerne aktivnosti. Imunodeficijencije su rezultat lošeg funkcioniranja imunološkog sustava, a bolesti koje proizlaze iz prekomjerno aktivnog sustava se zovu autoimune bolesti. Takve bolesti mogu pogađati različite organe i biti od interesa drugim specijalnostima. Ali većinu bolesti imunološkog sustava zbrinjavaju klinički imunolozi.

Autoimune bolesti su izuzetno rijetke, ali u zadnjih nekoliko desetljeća je zabilježen velik napredak u dijagnozi i liječenju. Sistemska skleroza ili sklerodermija je primjer autoimune bolesti. Ovo je rijetka bolest i zahvaća 3-12 ljudi na milijun, a njezina obilježja su fibroza kože i unutarnjih organa i vaskulopatija. Iako se simptomi danas mogu adekvatno ublažiti, sistemska skleroza i autoimune bolesti općenito se smatraju nezadovoljenim medicinskim potrebama.